|
De multe decenii ( încă din al doilea parte al secolului al XIX-lea ) mare parte din locuitorii din Suseni se ocupă cu cultivarea cepei, ceea ce a devenit o traditie în sat, iar ceapa a făcut ca Suseniul să devină celebru peste tot în Europa. Oamenii folosesc fertilitatea solului de pe malul Muresului, care este numai bun pentru cultivarea cerealelor si a cepei. În aceste soluri ceapa se face dulce, închisă la culoare, grasă. De mai mult de o jumătate de secol ceapa din Suseni se face cunoscută în toată tara, deoarece de la mijlocul secolului al XX-lea mai multe familii, care cultivau ceapă, cu cărute umplute cu ceapă au pornit spre orasele săsesti mai mari ( Brasov, Sighisoara, Medias, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc ), unde oamenii au stat la rând pentru a cumpăra ceapă din Suseni ( mai mult sasii si evreii ), iar cei, care aduceau ceapa din alte părti a tării abia au vândut o parte din ceapă.
Unul dintre secretele bunului gust a cepei din Suseni este că satul se află la marginea unui strat imens de sare ( Praid-Jabenita-Dej ). Un alt lucru de bază este că pământul în care se cultivă ceapa din Suseni este prelucrată numai manual, fără masini agricole. Ceapa rosie ( Allium cepa ) necesită multă apă, dar de obicei se poate cultiva chiar foarte bine si fără a o uda. Apa creste cantitatea cepei, dar diminuează durata conservării. Suportă bine temperaturile coborâte. Sământa suportă si temperaturi de + 3-4 °C, iar în crestere si temperaturi de - 6-7 °C.
Cultivarea cepei durează doi ani. În primul an, în martie-aprilie se plantează cepe mari, pline cu energie. Aceste cepe înfloresc, insectele le fertilizează, iar spre sfârsitul lui iulie, începutul lui august se coc sământele. Atunci se scoate sământa si se pune deoparte până primăvara. În al doilea an sământa se seamănă primăvara devreme, începutul lui martie. Sământa se poate planta si spre sfârsitul lui februarie în locuri mai calde, de exemplu în sere. Plantele se scot la începutul lui mai, se aleg cele bune, si se plantează la distante de 15x15 sau 20x10 cm. Culegerea începe la începutul lui august si de multe ori tine până la mijlocul lui septembrie. Ceapa adunată este legată în legături frumoase de către săteni si în fata caselor se vând aceste legături, ceea ce face ca să avem o priveliste frumoasă trecând prin sat.
Nu este numai o formă de poveste că ceapa din Suseni este foarte gustoasă, pentru că multi dintre săteni au clienti, care se întorc an de an pentru a cumpăra ceapă, nu numai din judet sau din tară ci si de peste granite, din toată Europa: Ungaria, Germania, Italia, Republica Moldova etc.
|
|