|
HU
DE
|
|
La începutul anilor 1970 la Suseni s-a înfiintat un grup de dansuri populare maghiare, sub coordonarea învătătoarei Bartha Gizella si a functionat mai bine de un deceniu, până când învătătoarea s-a pensionat. Din acest grup nu numai elevi au făcut parte, având în vedere că coordonatorul era profesor, ci populatia satului, de la adolescenti la pensionari, în jur de 40-45 de persoane. Grupul dansa dansuri traditionale de pe valea Muresului.
În anul 1974 s-a înfiintat ansamblul folcloric scolar "Mugurii Ardealului", din care au făcut parte scolile generale clasele I.-VIII. din Suseni si Luieriu, sectia română, si a activat până în anul 2004, adică 30 de ani. Bazele acestui ansamblu s-au pus la Luieriu, prin ansamblul "Nunta ca la Luieriu", condus de Moldovan Constanta si Purcaru Simion. Ansamblul de la luieriu a câstigat locul I. pe tară în anii 1965-66. Cel care a reînfiintat acest ansamblu prin ansamblul scolar "Mugurii Ardealului" este Braicu Simion, profesor de istorie si geografie la cele două scoli. Printre dansurile, pe care le-a jucat ansamblul fac parte: Călusar, Târnăveanca, Sârba, Brâu, Crucea, Bota, Învârtita, De-a lungu etc. Spectacolele sustinute de "Mugurii Ardealului" depăseau o oră si jumătate.
Ansamblul "Mugurii Ardealului" nu s-a lăsat mai prejos predecesorului său, ansamblul "Nunta ca la Luieriu", si a participat mai la toate festivalurile importante din tara, si nu numai, de unde nu s-au întors cu mâna goală, ci cu premii. Au participat la serbările mării, unde au luat premiul I. în 1983 si 1985, premiul II. în 1984, iar în 1987 numai premiul III. Si la festivaluri televizate au participat, la Eurovizion în 1993 la Baia Mare, iar în 1994 la Timisoara. De la festivalul Cântare României s-au întors cu premiul I. în anii 1983 si 1987, iar cu premiul II. în 1985. La festivalul Bálványos în 1977 "Mugurii Ardealului" au obtinut locul II. Au adus premii si de peste granite, de exemplu în Bulgaria, la festivalul de la Plevna au obtinut locul II. În 1993, 1994, 1995, 1996 si 1998 au participat la festivalul Vorona din Botosani, unde i-a revenit în fiecare an câte un loc pe podium. An de an au participat la serbăile de 1. decembrie de la Alba-Iulia, la festivalul de la Chisinău etc.
În septembrie 2005 s-a născut ideea de a înfiinta un grup de dansuri din tineri. Asa, peste o lună tinerii au început să învete primele pasuri în căminul cultural din localitate, fiind coordonati de Duca Szabolcs-Attila, din ansamblul profesionist "Muresul" si de Kovács Hajnal, conducătorul grupului. La început grupul era format din 15 perechi, care au învătat dansuri de pe valea Nirajului, iar mai târziu numărul perechilor s-a redus la 6, după ce numărul perechilor se variază între 6 si 10. Cel mai tânăr dansator era de 13 ani, iar cel mai în vârstă 19.
Numele grupului a fost ales de către tineri Bíborka, bíbor fiind în limba maghiară o culoare specifică cepei din Suseni, iar Suseniul este vestit pentru ceapa cultivată de localnici. Primul spectacol, la care a participat grupul a avut loc pe 28. ianuarie 2006., cu ocazia balului organizat de UDMR din sat. Atunci au dansat dansuri de pe valea Nirajului si dansuri traditionale din Suseni. În continuare au învătat mai multe dansuri: trei scenete de dansuri, care au ca temă revolutia din 1848-49; dansuri traditionale din Pălatca; dansuri tigănesti de pe valea Târnavelor. Grupul Bíborka ia parte din iulie 2006 la festivale organizate în zonă, la Glăjărie, Lunca Muresului, Pădureni, Voivodeni etc. La aceste festivale prezintă dansuri traditionale din Suseni. Bíborka s-a arătat pe 20. august 2006. si peste granite, în Ungaria, unde a sustinut două spectacole la Üllő si la Monor, din dansurile traditionale din Suseni si Pălatca, si dansuri tigănesti de pe valea Târnavelor. Tot în Ungaria au tinut spectacol pe 2. iunie 2007., la Budapesta, apoi pe 26 august 2007 s-au arătat si în Austria, la Dorfstetten, un sat mic în Alpi. Pe 27 iunie 2008 grupul a mai urcat o dată pe scenă în capitala Ungariei.
http://www.biborka.ro/
|
|
|